Praktijk GezondMens - Osteopathie bij migraine klachten

Osteopathie bij migraine klachten

Migraine is een wat vreemde eend in de bijt. Migraine klachten bestaan vaak uit onder andere hoofdpijn, maar het is echter veel te kort door de bocht om migraine onder “de categorie hoofdpijnen” te scharen. Osteopathie kan helpen bij migraine klachten.

Bij migraine is namelijk vaak ook sprake van veranderingen aan het zicht, duizeligheid, verminderde concentratie, lagere tolerantie voor prikkels en zelfs misselijkheid of overgeven.

Om deze reden wordt migraine steeds meer gezien als een hersenaandoening; er wordt gesproken van een verstoring in de balans van het zenuwstelsel, waarbij een aanval wordt getriggerd door bepaalde prikkels.

Osteopathie richt zich op het voorkomen of verminderen van deze prikkels. Hierdoor nemen de aanvallen af en worden deze minder heftig . We vertellen hier graag meer over.

 

Wat is er precies aan de hand bij migraine?

Het is niet eenvoudig om te vertellen wat er precies gebeurt bij een migraine aanval. We kunnen wel goed omschrijven hoe een aanval voelt en waar je last van kunt hebben. Helaas is het is nog steeds niet voor de volle 100% duidelijk wat er precies gebeurt voor en tijdens een migraine aanval.

Er zijn wel sterke aanwijzingen dat de oorzaak een combinatie van factoren is. Mensen die vaak migraine hebben, hebben een lagere tolerantie voor bepaalde prikkels zoals vermoeidheid, voeding, stress, infecties of andere uitlokkende factoren.

Wanneer deze prikkels optreden geeft de hersenstam extra signalen af en raken de vliezen rondom de hersenen geïrriteerd. Deze hersenvliezen reageren met het afgeven van signaalstoffen. Deze signaalstoffen brengen allerlei processen op gang, doordat bepaalde delen van de hersenen extra actief worden.

Het resultaat is bijvoorbeeld het zien van flitsen of sterretjes, of het voelen van tintelingen. De plotselinge activiteit zorgt ook voor uitputting van de hersencellen. Er is dus een combinatie van heel veel activiteit en van uitputting. Deze combinatie zorgt voor de visuele veranderingen, hoofdpijn, lusteloosheid en andere klachten.

 

Wat is de oorzaak van migraine klachten?

We noemden al dat bij migraine de hersenen deels heel actief zijn en deels juist extra vermoeid (door die plotselinge activiteit). Dit is wat er gebeurt bij migraine, maar het is niet de oorzaak van migraine.

De oorzaak ligt in de aanwezigheid van prikkels in combinatie met het onvermogen van het lichaam om deze prikkels te reguleren. Deze prikkels kunnen verschillend zijn voor iedereen die aan migraine lijdt, maar vaak zijn er overeenkomsten.

Ons lichaam heeft namelijk een bepaalde tolerantie. Dit werkt ongeveer als volgt. We kunnen bijvoorbeeld best even zonder eten voordat we honger krijgen. Water van een bepaalde temperatuur kan onaangenaam warm aanvoelen, zonder dat we onze hand direct moeten terugtrekken omdat het echt pijn doet.

Op een vergelijkbare dezelfde manier kan ook ons lichaam omgaan met prikkels, zonder hier direct heftig op te reageren. Er is een bepaalde mate waarin het lichaam deze kan opvangen. Bij mensen die veel aan migraine lijden, is deze weerbaarheid lager.

Wanneer we vermoeid, gestrest of druk zijn, neemt deze tolerantie en flexibiliteit nog verder af. We zijn dan nog minder goed in staat om prikkels te reguleren of een beetje op te vangen. Juist in deze situaties zijn we dus extra vatbaar om overprikkeld te raken; dit kan vervolgens een migraine aanval uitlokken.

De sleutel tot het voorkomen en verminderen van migraine aanvallen ligt dus in het weerbaarder worden tegen prikkels en het voorkomen van overprikkeling.

 

Onze behandeling met osteopathie bij migraine klachten

Bij migraine komt de expertise van een osteopaat goed van pas. Osteopathie is namelijk bij uitstek gericht op het herstellen van de balans tussen systemen en lichaamsdelen. De kern van osteopathie is een goed samenwerkend lichaam als holistisch geheel.

Onze behandeling is er dan ook op gericht om het lichaam weerbaarder te maken tegen prikkels die een aanval kunnen uitlokken. Dit doen we door te onderzoeken voor welke prikkels jij vooral vatbaar bent. Wat zijn uitlokkende factoren en waarom ben jij hier kwetsbaar voor?

Door vervolgens ons te richten op bijvoorbeeld spierspanning in de nekregio kunnen we prikkels vanuit die regio laten afnemen. Ook de plaatsen waarop de zenuwen de wervelkolom verlaten zijn een punt van aandacht. Kunnen de zenuwen hier ongestoord lopen, of is er sprake van beknelling waardoor hun functie wordt verstoord?

Net zo belangrijk zijn orgaansystemen en het hormonale stelsel. Zijn er verklevingen, verstoringen of andere aanwijzingen dat er systemen ontregeld zijn?

Door al deze systemen na te lopen, elimineren we mogelijke bronnen van prikkels en verstoringen in de balans binnen je lichaam. Als direct gevolg nemen de prikkels af en wordt je weerbaarder, doordat de balans tussen stimulatie en afremming van hersengebieden beter wordt.

 

Welkom bij Praktijk GezondMens

Onze praktijk staat voor iedereen open. Wanneer je je afvraagt of wij kunnen helpen bij jouw klachten, dan kun je ons altijd even contacteren. Dit kan via een belletje maar ook via de mail. We beantwoorden graag je vragen en helpen je waar mogelijk verder.

Wij staan voor je klaar!

Maak een afspraak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.